Lantbruk

Genom historien har lantbrukare använt solen för att få spannmål, vall och andra grödor att växa. Ett ökande antal bönder vänder sig mot solen åter igen, den här gången för att få el till fläktar, utgödsling, mjölktankar mm.

Lantbrukare har speciellt stora fördelar med att investera i solenergi. Man har ofta stora tak, då ofta av trp plåt vilket passar bra till de billigaste monteringslösningarna.

De stora taken och den stora elkonsumtionen gör att man kan installera lite större system vilket gör att det blir billigare per solpanel.

Investeringen i solceller har flera fördelar:

Underhållsfritt- solceller kräver nästan inget underhåll

Bra miljöval-solceller har nära noll i kolavtryck

Långsiktighet- solceller har en effektgaranti på 25 år, men håller oftast mycket längre än så.

Ekonomi-investeringen återbetald på 6-13 år med erhållet stöd

Hur mycket producerar solceller per år?

Generellt så producerar solceller som placeras mot söder med en vinkel på 25-40 grader i Sverige 900-1050 kWh per kW (1000 w) installerad toppeffekt. Man kan alltså säga att en solcell producerar för full effekt runt tusen timmar per år. En 250 watts solpanel producerar alltså runt 250 kWh per år. Med andra ord en installation på 12,5 kW ger mellan 11250 och 13125 kWh per år till ett värde av upp till  kronan per kWh!

Har inget tak direkt mot söder!

Även om man inte har ett tak som vetter direkt mot söder så kan en solcellsanläggning vara lönsam, ett tak som vetter direkt mot öst ger fortfarande ca 85% av vad en anläggning mot söder ger. Och alla vinklar däremellan ännu mindre skillnad.

Pris på solceller för lantbruk.

Här är några exempel på de färdiga materielpaket vi erbjuder som innefattar, solpaneler, växelriktare, monteringssystem,  dc-kablar, kontakter, överspänningsskydd och brytare.

Nyckelfärdiga lösningar innhåller allt arbete samt allt övrigt elmaterial.

För att få de allra senaste priserna är det bäst att ni hör av er till oss då marknadspriserna ibland ändras snabbare än vi uppdaterar hemsidan.

Storlek Pris ink moms utan installation Pris ink moms ink installation efter rot
12 kw på trp plåttak 86.505kr 125705kr
23 kw på trp plåttak 185.500kr 243.500kr
50 kw på trp plåttak 369.500kr 479.500kr

Lönsamhet solceller för lantbruk

Den elen som du både producerar och konsumerar själv har en besparing på runt 63öre ex moms (inklusive, el, rörliga nätavgifter, ursprungsgarantier och elcertifikat). Lite mindre om man har effektabonemang

Tänker man även på att skaffa ett elavtal med en elhandlare som betalar över marknadspris för elen man säljer så kan man kapa en hel del på återbetalningstiden.  Slå en pling till Telge, Enkla Elbolaget eller Sala Heby och se vad dom har att erbjuda! Eller så pratar ni med oss så hjälper vi er.

Gör man det får elen du säljer över nätet ger dig runt 133 öre ex moms (inklusive , elpris, skattereduktion, och elcertifikat, )

 

En investering i en 50  kW anläggning för 440500 ex moms som ger besparingar och intäkter på runt 39000 per år så är allt betalt på ca 7 år med erhållet investeringsstöd.

 

 

Mer om lönsamhet här

För att få en uppfattning av våra priser så har vi färdiga materielpaket (klicka här) vi gör naturligtvis även skräddarsydda lösningar för att passa just era förutsättningar.

Hur går det till, steg för steg

Slå Björn en pling på 073-8090479 eller skicka ett mejl till info@halsingesolceller.se eller fyll i vårat kontaktformulär (klicka här)

1. Samtal

Vi börjar med ett samtal om era el-behov!

Därefter samlar vi in de uppgifter vi behöver från er såsom mått, typ av tak och elförbrukning. Med detta kan vi ge er en offert tillsammans med beräkning av hur mycket din anläggning kan ge och en beräkning hur lång återbetalningstid investeringen kommer att ha.

2. Projektering

Är ni fortfarande intresserade så hjälper vi er med föranmälan till nätägare, ansökan om investeringsstöd till Länsstyrelsen.

Vi tar fram ritningar för montering och kabeldragning.

3. Montering installation och driftsättning

Vill ni montera själva för att spara pengar går det naturligtvis utmärkt, vi kan även ge er support under tiden. Vill ni hellre att vi sköter allt så gör vi det gärna.

Efter att panelerna är uppe och kablarna är dragna så installerar vi växelriktaren och driftsätter hela anläggningen. Vi kan även installera en el-certifikatmätare och hjälpa er igång med inrapportering och försäljning av elcertifikat.