Lantbruk

Genom historien har lantbrukare använt solen för att få spannmål, vall och andra grödor att växa. Ett ökande antal bönder vänder sig mot solen åter igen, den här gången för att få el till fläktar, utgödsling, mjölktankar mm.

Lantbrukare har speciellt stora fördelar med att investera i solenergi. Man har ofta stora tak, då ofta av trp plåt vilket passar bra till de billigaste monteringslösningarna.

De stora taken och den stora elkonsumtionen gör att man kan installera lite större system vilket gör att det blir billigare per solpanel.

Investeringen i solceller har flera fördelar:

Underhållsfritt- solceller kräver nästan inget underhåll

Bra miljöval-solceller har nära noll i kolavtryck

Långsiktighet- solceller har en effektgaranti på 25 år, men håller oftast mycket längre än så.

Ekonomi-både spara på fakturorna och sälj överskottet

Hur mycket producerar solceller per år?

Generellt så producerar solceller som placeras mot söder med en vinkel på 25-40 grader i Hälsingland ca  900 per kW installerad toppeffekt. Eller ca 200 kWh per kvm.Man kan alltså säga att en solcell producerar för full effekt runt tusen timmar per år.

Har inget tak direkt mot söder!

Även om man inte har ett tak som vetter direkt mot söder så kan en solcellsanläggning vara lönsam, ett tak som vetter direkt mot öst ger fortfarande ca 85% av vad en anläggning mot söder ger. Och alla vinklar däremellan ännu mindre skillnad.

Pris på solceller för lantbruk.

Lantbruk ofta har stora tak med rena ytor där man kan bygga rationellt, på äldre lantbruk utan aktiv verksamhet kan man ofta bygga större och billigare än på villor. På större lantbruk med moderna byggnader kan man många komma ner i liknande priser per kW som stora solparker har.

För att få de allra senaste priserna är det bäst att ni hör av er till oss då marknadspriserna ibland ändras snabbare än vi uppdaterar hemsidan.

 

Storlek Pris ink moms utan installation Pris ink moms ink installation efter rot
12 kw på trp plåttak 86.505kr 125705kr
23 kw på trp plåttak 185.500kr 243.500kr
50 kw på trp plåttak 369.500kr 479.500kr

Lönsamhet solceller för lantbruk

Det som avgör hur mycket man sparar in på el-fakturan och tjänar på försäljning av överskott beror på ett par olika faktorer.

Fastighetens huvudsäkring: har man t.e.x mer än 100A får man inte 60 öre i skattereduktion per exporterad kWh.

Huvudsäkringen påverkar även hur mycket man betalar i rörlig elnätsavgift, vilket i sin tur spelar stor roll för hur kalkylen blir.

Andra faktorer är hur stor del av elen som är privat och hur stor del som går till företaget, hur stor den årliga konsumtionen är samt naturligtvis byggnadernas placering.

 

 

 

Hur går det till, steg för steg

Slå Björn en pling på 073-8090479 eller skicka ett mejl till info@halsingesolceller.se eller fyll i vårat kontaktformulär (klicka här)

1. Samtal

Vi börjar med ett samtal om era el-behov!

Därefter samlar vi in de uppgifter vi behöver från er såsom mått, typ av tak och elförbrukning. Med detta kan vi ge er en offert tillsammans med beräkning av hur mycket din anläggning kan ge och en beräkning hur lång återbetalningstid investeringen kommer att ha.

2. Projektering

Är ni fortfarande intresserade så hjälper vi er med föranmälan till nätägare, beställer material och planerar in jobbet.

Vi tar fram ritningar för montering och kabeldragning.

3. Montering installation och driftsättning

När det börjar närma sig hör vi av oss och stämmer av passande tid för start.

Efter att panelerna är uppe och kablarna är dragna så installerar vi växelriktaren och driftsätter hela anläggningen. I de flesta fall installerar kopplar vi upp växelriktaren mot internet och kunden kan då få en app där man kan följa produktionen.